Gyakran Ismételt Kérdések

A Xado technológia az ásványi anyagok katalizátorral párosuló szintetikus keverékén alapul. Amikor a Xado-t bejuttatják a gépi rendszerbe, az a súrlódó alkatrész-párokat egy, a rendszerből összegyűjtött fáradt fémmel kevert kerámia-keverékkel vonja be (Cermet). Ez a bevonat súrlódás közben növekszik. Ha a súrlódás eléggé lecsökkent, a növekedés megáll. Ez a rendszer mozgó részei között "testre szabott" illeszkedést eredményez. A tűréshatárok optimálisak, amelyek kizárják a sorozatban gyártott gépekben benne rejlő holtjátékot. A Xado bevonat felülete az acélnál keményebb, miközben annyira sima, mintha polírozott lenne. Rendkívül korrózióálló, s így az alkatrészek jobban illeszkednek, simábban járnak és tovább tartanak. Üzem közben kevesebb hőt termelnek.

1. Mi a revitalizálás?

A "revitalizálás" forgalma (a latin "vita" - élet szóból) irodalmi nyelven az "életbe való visszatérést" jelenti. A revitalizálás jelenségének felfedezése a súrlódási zónában végbe menő egyedülálló fizikai-kémiai folyamatokon alapszik.
A XADO egy építőanyagot és egy egyedülálló energia-aktivátort tartalmaz, ami a többlet súrlódási energia hasznosításával egy mátrixot, egy új felületet hoz létre. Amikor az új felület megnövekszik annyira, hogy a felesleges súrlódást csökkentse, a folyamat leáll. A revitalizálás megteremti az alkatrész-párok egyedi beszabályozását és a súrlódó felületek úgy néznek ki, mintha egészen átlátszó üveggel lennének bevonva.

2. Mekkora lehet a felrakódás?

A XADO felújítók a pumpa-elemekben mikronokat, a motorban "századokat" és a sebességváltóban "tizedeket" visznek fel. Ez JAVÍTÁST jelent.

3. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a bevonat?

A XADO bevonat nagyon kemény, nagyon sima és korrózióálló. Mikrokeménysége 650-750 kg/mm2, miközben az új alkatrészeké valamivel kevesebb, mint 300. A felületi érdesség a legtöbb új alkatrészben 0,9 és 2,1 Ra között van. A XADO bevonat felületi érdessége 0,06 Ra. A XADO bevonat rendkívül korrózióálló.

4. Új autóm van. Miért van szükségem a XADO-ra?

A bejáratási időszak nagyon jelentős a kopás és beszabályozás szempontjából. A XADO revitalizálás lehetővé teszi, hogy a bejáratás minimális veszteséggel menjen végbe és egyedülálló lehetőséget kínál a részegységek "megőrzésére". A felület nem használódik el, mert kerámia bevonat védi.

5. Nemrégiben generáloztattam, szükséges van a XADO-ra?

A revitalizálás nagyon fontos a generálozott motorok esetében, mert a tipikus generálozás nem tudja megismételni a gyártási folyamat alatti felületedzés lépéseit. Fúrás közben a felső, speciálisan kemény bevonatot eltávolítják. A XADO rendkívül keménnyé teszi a felületet.

6. A kerámia bevonat okozhat-e motor-besülést?

Nem, a motor nem fog besülni. Az eljárás természetéből adódóan egyértelmű, hogy a "felület revitalizáló rendszer" önszabályozó. Más kérdés, hogy a kerámia bevonat a két érintkező felületen azonos terhelés mellett alakul ki. A nagy nyomás és a magas hőmérséklet mellett a súrlódó felületek között elkezd kialakulni a kerámia bevonat. Vastagsága a kopással arányosan növekszik. Amint az alapkopás kompenzálódik, a súrlódási tényező hirtelen csökken és ennek megfelelően a XADO aktiváló energiája csökken. Így a folyamat időben stabilizálódik és egy adott ponton az energia olyan értékre csökken, hogy leáll a kerámia növekedése.

7. A kerámia bevonat tönkre megy üzem közben?

Nem. A fém és a revitalizáló kölcsönös diffúziója 10-30 mikron mélységű kristályos profilt képez. Ezért a mátrix felület és a kerámia bevonat között nincs egyértelmű határ.


8. A gél mennyisége miért az olajtérfogattól és nem a kopás mértékétől függ?

A motorban és a sebességváltóban lévő olaj mennyisége arányban van a súrlódó alkatrész-párok aktív felületének nagyságával. A revitalizáló specifikus adagolásának szabályozásával győződjön meg arról, hogy bármilyen fokú kopás felújításához elegendő aktív anyag áll rendelkezésre.

9. Melyik olaj legjobb a kezeléshez, az ásványi vagy a szintetikus?

Nincs különbség, mert a revitalizáló minden olajfajtával és üzemanyag-kategóriával kompatibilis. Ezekkel az anyagokkal szemben kémiailag semleges és nem befolyásolja viszkozitásukat. Az olaj a revitalizáló számára csupán eszköz ahhoz, hogy eljusson a súrlódó felületekhez. A XADO nem az olajhoz, hanem a javításhoz kell.

10. Ki kell cserélni az olajat revitalizálás előtt?

Csak akkor, ha az olajcseréig rendelkezésre álló idő kevesebb, mint a revitalizálás teljes ciklusa.

11. Parkolás alatt a XADO leülepszik a motorban?

Nem, ha betartja a XADO használati útmutatóját. A XADO-t csak meleg motor esetén szabad használni. A motort legalább két percig üresben kell járatni. Ez lehetővé teszi, hogy a revitalizáló a súrlódó felületeken lokalizálódjon.

12. Minden olajcsere után kell betölteni XADO-t?

Nem. A bevonat az első 930 - 1240 mérföld (1.500 - 2.000 km) után alakul ki, ezért nincs értelme ez idő alatt leengedni az olajat. A kezelés befejezése után az olajat a szokásos módon cseréljük és a "XADO-hatás" nem fog eltűnni az olajjal együtt. Ráadásul a felület megtartja regenerálódási képességét. Sőt, a hengerfalon ejtett karcolások több (akár 10) olajcsere után is "begyógyultak".

13. Mire vezethető vissza az akár 30%-os üzemanyag-megtakarítás?

Az üzemanyag-többletfogyasztást rendszerint hengerkopás okozza. Revitalizálás után a henger geometriája helyreállításra kerül, és az üzemanyag-fogyasztás visszaáll normál szintre. Ráadásul az alacsonyabb súrlódási tényező jelentősen csökkenti a súrlódási veszteséget (a szokásos 0,9 - 2,1 Ra felületkikészítés helyett 0,06 Ra). Ez óriási üzemanyag-megtakarítást eredményez; üresjáratban akár 30 %-ot és menet közben 5-7%-ot.

14. Kétütemű motort is kezelhetek?

A kétütemű motorok hengereinek felújításához speciális gél van. Ez motorkerékpároktól kapálógépekig mindenhez használható.

15. Helyreállíthatók a szelepvezetők?

A szelepeket speciális szeleptömítés védi, így a szelepszárakra kerülő olaj ill. revitalizáló mennyisége igazán csekély. Ha a szelepek kopása csekély, ez elegendő a szelepek megvédéséhez és megóvásához. Ha a kopás erős, szükség lehet a szelepek és a perselyek cseréjére.

16. Vettem egy autót és azt tapasztaltam, hogy az előző tulajdonos valamilyen adalékanyagot használt. Használhatom a XADO-t ebben az esetben?

Természetesen. A XADO technológia minden adalékanyaggal kompatibilis.

17. Ha az Önök hirdetését elfogadjuk, akkor lehetséges, hogy nincs is szükség kenőanyagra?

Csupán azért járatjuk szárazon, hogy bemutassuk a kapott bevonat minőségét. A bevonat folyamatosan és egyedülállóan javítja a tűréshatárokat és csökkenti a súrlódást a motorban, a sebességváltóban és a hidraulikus rendszerben. Az Ön olaja kevésbé lesz kenőanyag, mint azelőtt. Ez azért van, mert ha a részegység olaj nélkül működni tud, a XADO a meghibásodást az eddiginek többszörösére is kitolhatja.

18. Meddig fog tartani az így kapott bevonat?

Tételezzük fel, hogy a hengerben a nyomás a kezelés előtt 142,2 psi (10 kg/cm2) volt, s kezelés után 184,9 psi (13 kg/cm2) lett. A gyártó egy év garanciát vállal arra, hogy ez az érték nem fog csökkenni. A garancia nincs megtett úthoz kötve. A gyakorlatban a minőségromlás nélküli futásteljesítmény elérheti a 60.000 mérföldet (100.000 km-t). Természetesen ezen a ponton megismételheti a kezelést.

20. Lehet minden kompresszort XADO technológiával kezelni?

Gyakorlatilag igen. A kezelés területei a következők: olajnyomás növelése, lökethossz csökkentése a sebességváltó rúdban (CRG); ovalitás és kúposság csökkentése a perselyben és a 0,5 mm-re lekopott felületek felújítása. Csak az oxigén kompresszorokban lévő perselyt nem lehet kezelni, mivel itt hiányzik a hordozóanyag szerepét betöltő kenőanyag.

21. Mi a teendő, ha nehéz eltávolítani a régi kenőanyagot?

Ebben az esetben jobb a "Repairing" (=javító) zsírt használni. Ezt adagolja közvetlenül a részegység standard kenőanyagához. A kenőanyagban a revitalizáló magas koncentrációja lehetővé teszi az erősen kopott alkatrészek gyári méreteinek helyreállítását és gyakorlatilag korlátlan üzemelési időt biztosít.

22. Hogyan működnek a zsír kenőanyaggal felújított részegységek?

A standard kenőanyag XADO kenőanyaggal történő helyettesítésével. Először meg kell állapítani a részegység kopásának mértékét és ennek függvényében kell a megfelelő kenőanyag-típust használni. A "Protective" (= védő) elnevezésűt új részegységekhez vagy alig (10%) kopottakhoz használják; ez a hagyományos kenőzsírok sokoldalú helyettesítője. A "Restoring" (=helyreállító) több aktív komponenst tartalmaz, így nemcsak védi az alkatrészek felületét, hanem helyreállítja azok geometriáját is. Ezt akár 50%-os kopással rendelkező részegységekhez és gépi szerkezetekhez használják. A "Reparing" (javító)-t 80%-ban kopott részegységekhez használják.

23. Sok szerszámgépünk van. Hasznos lehet számunkra a kezelés?

A speciális, nagy sebességű XADO kenőanyagokkal végzett revitalizálás lehetővé teszi, hogy az orsó-teljesítmény elérje a bizonylatban szereplő értékeket. Selejt gyakorlatilag nem lesz.

24. A kerámia bevonat színesfémeken is létrejön?

Igen, a kerámia bevonat minden "fém-fém" súrlódó páron létrejön, így a színesfémeken és ötvözeteken is.

25. Mi a helyzet a XADO-val lőfegyverek esetében?

A huzagolt puskacső revitalizálása a következőt eredményezi: geometria-helyreállítás (teljes zárás) és védelem a furatfelület kopása ellen; maximális ütőerő az adott lőszertípusra; a kopásállóság és puskacső-élettartam 10-szeres növelése; a tüzelés-egyenletesség fokozása, de a kulcstényező a lövéspontosság 2-3-szoros növekedése!

26. A revitalizálás előtt a puskacső esetében szükség van-e előkészítésre?

Nincs szükség speciális előkészítésre. Elegendő a furat szokásos tisztítása.

27. Mi az a kritikus csőkopás, aminél a XADO már nem segít?

A XADO revitalizáló a tűzfegyverek lő teljesítményét bármilyen fokú kopás esetén javítja.

28. Meddig használható a felújított puskacső? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához speciális kísérletre volt szükség. Először egy új krómbevonatú csövet revitalizáltak. Bár a cső terítési jellemzői megfeleltek a normáknak, a tüzelési pontosság a XADO-val végzett kezelés után 23%-kal növekedett. Utána éles tesztek következtek. Ez 200 egymás utáni tüzelést jelentett. A tűzfegyver így annyira felforrósodott, hogy az agy fényes lakkja olvadni kezdett. A legegyszerűbb módon hűtötték, azaz belemerítették egy vödör vízbe. Mindenki türelmetlenül várta a teszt eredményét. A szkeptikusok fogadtak, hogy a bevonat nem bírja ki a rendkívüli hőmérséklet-csökkenést és egyszerűen leválik. Az eredmények még a fejlesztőket is meglepték! A tüzelési pontosság további 46,6%-kal növekedett!

A Rzhevsk tesztpályán lefolytatott tartóssági tesztek arra engednek következtetni, hogy az élettartam 10.000 lövés anélkül, hogy a javított teljesítmény csökkenne. Normál igénybevétel mellett a puskacsövet mindenkor ideális állapotban tudja tartani, ha évente egyszer zöld zselével kezeli (10 lövés).

29. A kezelt puskacső igényel-e karbantartást?

Nincs szükség speciális karbantartásra. A puskacső védett belső felülete kevésbé van kitéve korróziónak, mint a hagyományos bevonatok.

30. Van-e szerepe annak, hogy a puskacső krómbevonatos-e vagy sem?

A revitalizáló bármely bevonattal rendelkező puskacső lövési jellemzőit javítja, függetlenül attól, hogy krómozott-e vagy sem.

31. Van egy lőfegyverem, aminek a krómbevonatában egy mélyedés van. Segíthet a XADO?

Igen. A legfontosabb, a revitalizáció elvének betartása, azaz elegendő súrlódást biztosítani a lövedék és a puskacső felülete között. Ehhez egy speciális lőszerre lehet szükség. Ezen a területen támaszkodhat szakembereink és a lőfegyver-rajongók széleskörű tapasztalataira. További részleteket a XADO vegyipari konszerntől tudhat meg.

32. Mérgező a XADO?

Nem. Minden termékünk rendelkezik élelmiszeripari használati engedéllyel és higiéniai bizonyítvánnyal.

33. Mi történik a hónolással a kezelés után?
 
Hónoláskor a henger falára egy mikrométeres nagyságrendű, spirális barázdákat készítenek a sima felületre, ami segíti az olaj helyben maradását. Bővebben ezen a linken olvashat róla.
A revitalizálás a henger felső részén a felső holtpontnál a legaktívabb, ezen a részen alakul ki a fémkerámia felület és módosul a hónolás. Az alsóbb részen, ahol a dugattyú mozog,  és a kenés lényeges ott nem módosul a honolás..
 

34. Hogyan javítható a sebességváltó precizitása?

A sebességváltó precizitása egy új bevonat kialakításával javítható. A revitalizáló előnye abban rejlik, hogy nem csak a vastartalmú fémek felületén, hanem a színesfémeken is képes védőbevonatot képezni. Ez különösen a sebességváltó szinkronszerkezetek esetében fontos, amelyek anyaga bronzötvözet vagy színesfém.


35. Károsítja a revitalizáló szer a súrlódásos tengelykapcsolók működését az önzáró differenciálművekben?

Nem károsítja. A revitalizáló szert nyugodtan lehet használni önzáró differenciálművek tengelyein. A gépegység kialakítása olyan, hogy a súrlódásos tengelykapcsolók nyomatékának átvitelét az olaj végzi, ez pedig az olaj viszkozitásának a függvénye. A revitalizáló szer nincs hatással az olaj viszkozitási jellemzőire.


36. Az ékszíjhajtású fokozatmentes CVT automata sebességváltók szeszélyessége köztudott. Kiküszöbölhető ez revitalizáló szerekkel?

Igen. A fokozatmentes sebességváltók gyenge pontja a szíjtárcsák és az ékszíjak V alakú találkozási felülete, e kapcsolat minőségét a revitalizáló szer pedig hatásosan megóvja. A revitalizáló szerek továbbá a váltók fogaskerekei, csapágyai és tengelykapcsolói számára is védelmet nyújtanak.

 

Hírek, Cikkek

  • A Xado revitalizant hatásai
    A Xado revitalizant hatásai V. Zozulia, D. Isakov (XADO, Ukrajna) Z. Kolupaieva, A.Pugachev, S.Syrovitskii (NTU KhPI, Ukrajna) A SÚRLÓDÁSI…
  • Dakar 2014
    Dakar 2014 Dakar 2014 A XADO Chemical Group 2014-ben saját csapattal indul a legendás Dakar rallyn. 2004…
Összes cikk
xado.com

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés

XADO Revitalizálók

Xado Katalógus

Zetor traktor

;