2013. szeptember 24.

Interjú Béza Dániel autószerelővel

tapasztalatok xado termékekkel► Mióta használsz Xado motorolajokat?

Körülbelül másfél éve. Tavaly szezon elején kezdtük el használni elsősorban négyütemű motorkerékpárokhoz, kínai motorokhoz.

► Ezelőtt milyen motorolajat használtál?

Leginkább vegyesen, amit a nagyker partnereinknél találtunk. Általában kis tételben, egyenként vettük őket. Leginkább Repsol meg Castrol olajat használtunk, amit éppen az adott kereskedőnél találtunk.

► Miben különbözik a Xado motorolaj más motorolajoktól?

Mi elsősorban kis léghűtéses kínai motorokkal foglalkozunk, amiknek a megmunkálási pontossága nem olyan precíz, mint egy japán motoré és emiatt a mechanikus zajai sokkal erősebbek, főleg ha valami rossz alkatrész párosítás van. Egyébként gyakran elég zajosan jár már alapjáraton is és ez tovább romlik ahogy bemelegszik a motor. A léghűtés miatt nem is olyan tökéletes a hengerfej. A hidegen jól beállított szelep melegen nagyon felhangosodott és fél napokat kellett állítgatni a szelepeket, mert a beállítás, ami jónak tűnt, az vagy zajos volt vagy túl kicsi volt a hézag és nem működött a motor megfelelően.


Az első olyan dolog ami feltűnt a Xado olajok alkalmazásánál, hogy a beindításkor is halkabban járt a motor, tehát ezek a mechanikus zajok csendesebbek voltak. És amikor a motor felmelegedett, akkor sem erősödött fel a szelepzaj. Hallható volt, hogy jobban jár a motor és az illesztésekben jobban megmarad az olajfilm.

► A Xado ugye a fémfelületekbe építi be a fémkerámiát, erről tudnál mondani pár szót?

Azt, hogy kémiailag hogyan kötődik, nem tudom elmondani. Azt tudom, hogy Nano kerámiás réteget képez. Ezt volt is alkalmunk látni mikor egy olyan motort szedtünk szét, amit kezdetektől fogva Xado olajjal működtettünk és a hengerpaláston látszott, hogy egy más, fényesebb felület jelent meg, de nem kopás. Azon a részen ahol a dugattyú jár rajta, ott egy fényes sima felület alakult ki anélkül, hogy kopás lett volna mérhető a motoron. Tehát szemmel láthatóan változott a felületi minőség.

Megéri a vásárlóknak, hogy többet fizessenek egy Xado termékért, mint az alacsonyabb árkategóriájú olajokért?

Szerintem bőven megéri, mert ez az árkülönbség minimális, pár száz forint a különbség legtöbb esetben. Igazából ha nem nálunk vesz Xadot az illető, hanem úgy dönt, hogy inkább elmegy és vesz valahol máshol mást, már a benzinköltséggel többe van, mintha Xadot vásárolna. De nem is ez a lényeg. A kis motorok amikbe mi ezeket tesszük az olaj a legfontosabb hozzávaló ami az élettartam szempontjából fontos. Nagyon érzékenyek az olaj minőségére. Rossz olajjal nagyon hamar tönkre lehet tenni egy motort. Ráadásul viszonylag kis mennyiség is van benne, nem pont ideális a hűtése. Nagyon érzékeny különösen a hengerfej az olaj minőségére. Tehát szerintem bőségesen megéri. Nagyon sok olajcsere kéne ahhoz, hogy a Xadonak az árkülönbsége nagyobb legyen mint egy új hengerfejnek vagy egy új vezértengelynek az ára.

► Hogyan alkalmazzátok a Xado olajat?

Mi legtöbbször olajcserénél alkalmazzuk, amikor olyan motorokat hoznak, amelyeket nem mi raktunk össze és üzemeltünk be, tehát van benne valamilyen olaj és általában a tulaj nem tudja megmondani, hogy mikor volt benne olajcsere. Mindenképp azt javasoljuk, hogy cserélje ki és Xadot tegyen bele, illetve, hogy ha szemmel láthatóan kevés olaj van a motorban akkor nem azt javasoljuk, hogy töltsön bele találomra valamilyen olajat (mert ezekben a motorokban elég kevés: 7-8 deci olaj van), hanem eresszük le és tegyünk bele valami normális olajat, a maradékot pedig odaadjuk utána, hogy tudjon tölteni, mivel literes kiszerelést szoktunk vásárolni. Legtöbbször így szoktuk, de most az egyik forgalmazó beüzemelésre is elhozza motorjait és náluk is az első olajcserénél ezt javasoljuk, hogy ilyen olajat tegyen bele.

► Mit gondolsz összességében a Xado motorolajokról?

Összeségében, szerintem egy jó termék, ami véleményem szerint megéri azt az egyáltalán nem túl nagy felárat - legtöbb esetben nincs egy liter benzin ára a különbség, amit egy kismotorral is el lehet égetni 50 km alatt - tényleg nem egy tétel. Nekünk az a tapasztalatunk, ha semmi más előnye nem lenne csak az, hogy az egyébként meglehetősen zajos motor halkan jár, már akkor megéri azt a pár száz forintot, de ahogy mi tapasztaltuk az élettartamra is jó hatással van - legalábbis amit ilyen távon a saját motorjainkon (amiket mi üzemeltünk be és építettünk meg és eleve Xado olajjal kezdtük használni) azt láttuk, hogy nagyon jó állapotban vannak a kopó alkatrészek. Ezért mi úgy ítéljük meg, hogy jobb olaj, mint amiket korábban használtunk. A saját gépeinkbe és a ránkbízott gépekbe mindig ezt tesszük és ha egy ügyfél kérdezi akkor ezt szoktuk ajánlani.

Válasszon autójához illő motorolajat, kattintson az alábbi gombra!

Hírek, Cikkek

  • JET 100 pancserteszt
    JET 100 pancserteszt JET 100 adalék hatása a benzin vizesedésére Ajánljuk motorosoknak és benzines autóikat télen pihentetőknek Jön…
  • Xado a TecDoc-ban
    Xado a TecDoc-ban A xado motor és váltó olajokat megtalálhatja a TecDoc adatbázisában, így ha a TecDocban keres…
Összes cikk
xado.com

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés

XADO Revitalizálók

Xado Katalógus

Zetor traktor

;