A motor elszennyeződése (eltömődése)

A nehéz körülmények közötti hosszú üzemtől, a motor túlmelegedésétől, a kenőrendszer megnövekedett nyomásától és rossz minőségű motorolajok alkalmazásától elkopnak és elöregednek (elvesztik rugalmasságukat) a gumitömítések. Ennek eredményeképpen olajfoltok jelennek meg a motoron. Az olajszivárgás nem csupán a motor külső felületeit szennyezi be, hanem rajta keresztül abrazív anyagok (por, homok, stb.) jut be a motorba, amelytől általánosan felgyorsul a motor elhasználódása. 

Ezen túlmenően csökken a forgattyúház szellőztető rendszer járatainak és szabályozó szelepeinek keresztmetszete (kátránylerakódások, salakkimaródás). Ettől megnő a forgattyúház lefúvatógáz nyomása és olaj préselődik át az olajszintmérő nyílásán, a szelepfedél tömítésén, az benzinszivattyún, a megszakítón stb. A lefúvatógáz felgyülemlése a forgattyúházban rontja a motorolaj tulajdonságait és összetételét. Ha a motor karburátorral van felszerelve, akkor a forgattyúház szellőztető rendszerének meghibásodása nincs jelentős hatással az üzemanyag- és a gyújtásrendszer működésére. Modern, befecskendező rendszeres motorok esetében a forgattyúház szellőztető rendszerének meghibásodása a motorvezérlő rendszer teljes meghibásodásához vezethet. 

 Javaslatok


A gumitömítések működő felületeinek rugalmasságának visszaállításához és az olajszivárgások megszüntetéséhez használjon Atomex motortömítő folyadékot.
 
A forgattyúház szellőztető rendszerének normál működésének fenntartásához, az olajcserét megelőzően tisztítsa ki a motor olajrendszerét Vita Flush olajrendszer tisztítóval, vagy TotalFlush olajadalékkal (az olajrendszer tisztításához és a dugattyúgyűrűk dekarbonizálásához), vagy Verylube olajrendszer tisztítóval (gyors vagy lágy).

Az olajfoltok eltávolításához a motor külső felületéről, a kitisztítás előtt használjon VERYLUBE motorburkolat tisztítót.

 

Hírek, Cikkek

  • Dakar 2014
    Dakar 2014 Dakar 2014 A XADO Chemical Group 2014-ben saját csapattal indul a legendás Dakar rallyn. 2004…
  • JET 100 pancserteszt
    JET 100 pancserteszt JET 100 adalék hatása a benzin vizesedésére Ajánljuk motorosoknak és benzines autóikat télen pihentetőknek Jön…
Összes cikk
xado.com

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés

XADO Revitalizálók

Xado Katalógus

Zetor traktor

;