Duna Autó Rallyecross Országos Bajnokság

2009.08.04.

Szabó Dénes tuning mérnök, autóversenyző, újságíró, autóalkatrész kereskedő

Egy barátomtól hallottam, hogy a Xado revitalitáló kenőanyagok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek az eddigi kenőanyagokhoz képest. A legjobb tapasztalat a saját, tehát célszerűnek tartottam kipróbálni. Mivel az esedékes olajcsere még messze volt, így a motorolajat nem cseréltem le, hanem a Xado revitalizáló gélt töltöttem a 2003. évi gyártású Skoda Fabia Kombi 1,4 16 V 100 Le 72819 km-t futott autóm motorjába.
A Xado revitalizáló gél betöltése után a fedélzeti számítógép már az első 150 km megtétele után mutatta, hogy azonos hűtőfolyadék és motorolaj hőmérséklet mellett, kisebb az alapjárati üzemanyag-fogyasztás, 0,6 lit/ó helyett 0,5 lit/ó, ami kb. 17 %-os fogyasztáscsökkenésnek felel meg.

A használt 0W-40 SL/CF jelű Castrol Race motorolaj, ami már a viszkozitásából adódóan is energiatakarékos, a Xado kerámia revitalizálóval még további üzemanyag-megtakarítást biztosított. A betöltés után 1500 km-el már 0,3-0,4 liter/100km benzin-megtakarítást tapasztaltam, a továbbra is az előzőekhez hasonló átlagos használat mellett. Az autóba épített VW motor eddig is alacsony 0,3 lit/1000 km-es olajfogyasztása 0,2 literre mérséklődött. A kocsi fürgébb lett, a jobb gyorsulás különösen a magasabb fordulatszám tartományokban volt tapasztalható, feltehetően a lecsökkent belső súrlódás eredményeként megnövekedett teljesítmény miatt, de ilyen méréseket nem végeztem.

Az utastérben a zajcsökkenés nem volt hallható, mert az amúgy sem zajos autót, utólag beépített, rendkívül jó, kétrétegű hangszigeteléssel láttam el, ami alig hallhatóvá tette a motort.
A kedvező tapasztalatok, a szakirodalom és mások eredményeinek tanulmányozása után egyértelművé vált, hogy a Xado gél segítségével, várhatóan jó esélyekkel indulunk el a Skoda Klub Hungary által 2009.07.04-én rendezett üzemanyag-takarékossági versenyen. A MOL által korábban rendezett hasonló versenyen elért első helyezés alapján, úgy gondoltam, a megfelelő vezetéstechnika és a Xado revitalizáló segítségével jó eredményt tudunk elérni. A verseny távja 100 km volt, a Balatonakali-Nagyvázsony-Pula-Nagyvázsony-Kapolcs-Tapolca-Balatonederics-Balatonakali útvonalon. 

Az indulók közül, a motornagyságtól független, benzines kategóriában, Skoda Fabia Kombi 1,4 16 V 100 Le autónk futott egyedül Xado üzemanyag takarékos kerámia revitalizálót tartalmazó motorolajjal. Ez a tény jelentősen hozzásegített ahhoz, hogy az összes induló közül a legkisebb fogyasztást sikerüljön elérni. A 100 km-es távot 4,1 liter benzinnel sikerült megtennünk. Ez azért is különösen figyelemre méltó, mert a verseny nem sík úton, hanem a Balaton felvidék dimbes-dombos, erős kanyarokkal tarkított útjain zajlott. A nehézségre jellemző, hogy voltak olyan szűk kanyarok, ahol sokszor 30 km/órás sebességgel lehetett csak befordulni. Ilyen körülmények között kellett teljesíteni a hétvégi forgalomban az útvonalat 58 km/órás átlagsebességgel, a KRESZ előírásait betartva.
Elhatároztam, hogy a jövő évi versenyre már a sebességváltóba és az elektrohidraulikus kormány szervórendszerébe is Xado motorolajat fogok tölteni, ami súrlódáscsökkentő hatása miatt, várhatóan még további benzin-megtakarítást fog eredményezni.
A pozitív tapasztalatokat a már 10W-60-as Xado Rally Sport olajra átállított versenyautóink kiváló eredményei is alátámasztják.

Skoda Fabia Kombi 1,4 teljes kezelése xado revitalizáló adalékokkal

2010.08.03.
Kedves Antal!
XADO SIKER!

A Duna Autó Rallyecross Országos Bajnokság második futamát a Máriapócsi Rabócsi Ringen rendezték 2010. 05.23-án. A verseny nehéz feltételek mellett zajlott, mert pálya egyik részén szilárd, a másik részén homokos talajon kellett összemérniük tudásukat a versenyzőknek és versenyautóknak.

A Divizió 9 csoportban az 1400 cm3-es géposztályt Marcell György, A TQS Kft. versenyzője, Xado kenőanyagokat használó Skoda 130 tip. autójával nyerte. A sikerhez hozzájárult a Xado olajok nagymértékű súrlódáscsökkentő hatása, mert nála erősebb kocsikkal versenyzőket sikerült maga mögé utasítani. Ezzel az eredménnyel az éves bajnokságban a 2. helyen áll.

Üdv: Szabó Dénes

 

Hírek, Cikkek

  • Toronyóra
    Toronyóra Erősebb az idő vasfogánál! A XADO revitalizáló szer egy egyedülálló műkincs, Európa talán legöregebb működő…
  • Xado Maximum hatásvizsgálata
    Xado Maximum hatásvizsgálata XADO Maximum Diesel Truck hatásvizsgálata Volvo 670 Cummins diesel motorja 1,2 millió km futásteljesítmény után…
Összes cikk
xado.com

Kosár

 x 
A kosár üres

Belépés

XADO Revitalizálók

Xado Katalógus

Zetor traktor

;